In het artikel over erfelijkheid hebben we het al eens gehad over het overdragen van psoriasis aan eventueel nageslacht. Niet direct een reden om niet zwanger te worden. Toch kun je je zorgen maken over je ziekte tijdens een eventuele zwangerschap en niet alleen over je huid, maar ook over je medicatie en de invloed daarvan op de ongeboren vrucht.
Mocht je zwanger willen raken, neem dan contact op met je dermatoloog en stel hem hiervan op de hoogte. Je arts kan je precies vertellen wat je moet doen en welke middelen je wel en niet kunt gebruiken. Je weet dan precies waar je aan toe bent en als het nodig is vervolgafspraken maken.
Om je een idee te geven wat wel en niet mag kun je op de website van de Leo Pharma bekijken. Daar krijg je in ieder geval alvast een indruk van wat wel en niet kan. Uiteraard is het aan jou en je dermatoloog om hier een goede weg in te kiezen en niet aan een website om dit voor je in te vullen.
Wat je huid gaat doen op het moment dat je zwanger bent is niet te voorspellen. Heel veel onderzoek is hier niet naar gedaan. De onderzoeken die zijn gedaan wijzen uit dat 30 tot 40 % van de vrouwen een verbetering merkt, terwijl bij 20 % het ziektebeeld verslechterde. Dit blijkt uit een zeer kleinschalig onderzoek naar de invloed van de hormoonspiegel op psoriasis. Hierbij is dus niet alleen gekeken naar zwangere vrouwen, maar ook naar vrouwen in de overgang. Representatief kunnen we het dus niet noemen.
Na de zwangerschap geven de meeste vrouwen aan opnieuw last te hebben van de ziekte. In de helft van de gevallen leverde dit verslechtering op van de ziekte, terwijl de andere helft niet constateerde dat de ziekte verslechterde.
Hoe de huid reageert verschilt van patiënt tot patiënt. Het is niet mogelijk om vooraf te zeggen hoe de huid zal reageren. Heb je een kinderwens, bespreek dit dan met je dermatoloog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten