maandag 12 augustus 2013

Alternatieven - omega 3

Op deze blog heb je in het filmpje van het Engelse programma The Food Hospital al kunnen zien dat omega 3 psoriasis kan verbeteren. Het vermindert de jeuk, de schilfering en de roodheid.

Wel is gebleken dat het niet bij iedereen werkt. Het resultaat zie je pas na 4 maanden. Heb je na een jaar nog geen effect kunnen bemerken, dan werkt het bij jou niet en kun je er beter mee stoppen. 

Je hebt ongeveer 3 gram visolie, ook wel omega 3 genoemd, per dag nodig. Om deze hoeveelheid te bereiken kun je natuurlijk gewoon vis eten, maar de hoeveelheid vis die je hiervoor dagelijks zou moeten eten is nogal groot. Of je moet iedere zin hebben in 2 kilo zalm, maar anders kun je hier beter een supplement voor innemen. 

Omega 3 heeft een bewezen ontstekkingsremmend effect. De rode plekken van psoriasispatiënten zijn kleine ontstekingen die ontstaan, doordat de huid zich zo snel vernieuwd. Toch blijkt uit onderzoek dat het niet voor iedere psoriasispatiënt verlichting biedt.

Wel is duidelijk dat je bij het slikken van omega 3 niet moet stoppen met je reguliere medicatie. Omega 3 lijkt de werking namelijk te versterken. Het is dus én én.

donderdag 8 augustus 2013

Alternatieven - voeding

Heel wat psoriasispatiënten zoeken hun heil in alternatieven. Een belangrijk alternatief is eens bekijken wat je eet en hier bijvoorbeeld supplementen aan toevoegen of juist elementen uithalen, die een ontvlamming in de hand kunnen werken.

Talrijk zijn de voedingsadviezen voor mensen met psoriasis. Wat bij de één lijkt te werken hoeft dat niet de doen voor de ander. De één merkt dat als hij of zij bier heeft gedronken, dat ze meer last hebben van hun huid, terwijl de ander dit helemaal niet merkt.

Als je besluit je voeding aan te passen realiseer je dan dat het tijd kost voor je resultaat ziet. Verwacht niet dat je na een week al resultaat hebt of schoon bent. Daar heb je langer tijd voor nodig. Heb dus wat geduld. 


maandag 5 augustus 2013

Behandeling - lichttherapie ontschilferen

Twee keer heb ik nu in de lichtcabine gestaan en dat was beide keren bij een andere dermatoloog. Als je zelf lichttherapie krijgt wil ik je wijzen op het ontschilferen.

De eerste keer dat ik lichttherapie kreeg heb ik bijna een jaar in de cabine gestaan. Eerst twee keer in de week, later een keer in de week. Toen ik voor de tweede keer aan deze kuur moest beginnen stond ik niet erg te juichen. Maar er was een verschil, een groot verschil. De tweede keer duurde het tien weken, toen ik weer zo goed al schoon mijn therapie beëindigde. En dat kwam eigenlijk door 1 ding: ontschilferen.

De eerste keer kreeg ik vaseline met salicylzuur die ik op de plekken moest smeren. Maar met de frequentie waarop ik moest smeren stond ik met schilfers in de cabine. Dat zorgt ervoor dat het ligt niet goed tot de plekken door kan dringen en dat heeft tot gevolg dat het licht zijn werk niet naar behoren kan doen. 

De tweede keer kreeg ik verschillende zalven die ik 3 keer per dag moest smeren. Als ik dat een aantal weken had gedaan mocht ik komen voor de therapie . Mijn schilfers waren tot een minimum bewerkt of zelfs helemaal weg. Door de combinatie van zalven en licht zat mijn psoriasis er zo onder.

Het schetste mijn verbazing dat de verpleger die mij in de cabine zette eens tegen me zei dat de patiënten van de andere dermatoloog, die in het ziekenhuis werkte dit niet voorschreef. En volgens hem was het verschil overduidelijk. Patiënten van de 1 boekte beter en sneller resultaat dan de ander.

Ontschilferen is belangrijk als je wil dat het licht goed door kan dringen. Smeren is niet leuk, maar je hebt wel je gang naar het ziekenhuis er sneller op zitten. 

vrijdag 2 augustus 2013

Behandeling - lichttherapie de werking

Lichttherapie heeft een positief effect op psoriasis. Veel patiënten krijgen deze behandeling dan ook. Je staat in een soort van grote zonnebank en krijgt een flinke stoot licht, waar je huid op reageert.

Er zijn twee verschillende soorten licht: PUVA en UV-B die je hiervoor kunt krijgen.

Voor meer informatie over de soorten licht verwijs ik je door naar de website van de Psoriasis Federatie Nederland, die hierover een helder artikel hebben op hun website.