zaterdag 29 maart 2014

Behandeling - Werking teerzalf ontrafeld

Het gebruik van teer in zalven, crèmes, lotions en shampoos is een bekend middel tegen psoriasis. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en laat de jeuk afnemen. Toch is het onder andere vanwege de geur geen populair middel. Dat het werkt is duidelijk, maar waarom het werkt is altijd onduidelijk geweest. Tot nu, want Ellen van den Bogaard, onderzoeker aan de afdeling dermatologie van het UMC St Radboud heeft de werking ervan in een onderzoek ontrafeld.

Voor de uitvoering van het onderzoek zijn kleine huidjes gekweekt van huidcellen van gezonde mensen en van mensen met eczeem. Door vervolgens met de teerzalf aan de slag te gaan werd duidelijk wat de zalf doet met de huid. Koolteer, de werkzame stof uit koolzalf, blijkt de aanmaak van barrière-eiwitten te versterken. Deze eiwitten zorgen samen met de opperhuid ervoor dat er een moeilijk doordringbare laag ontstaat. Hierdoor worden stoffen van buiten die een ontstekingsreactie oproepen niet doorgelaten. Dit zorgt ervoor dat een beschadigde huid snel geneest. Daarnaast is in dit onderzoek aangetoond dat koolteer een remmende werking heeft op het onstekingsproces.

Met deze ontdekking hoopt de onderzoekster het gebruik van teer te rehabiliteren. Al neemt het de nadelen, zoals bijvoorbeeld de stinkende geur niet weg. Het biedt echter wel weer hoop voor de toekomst, want wellicht is het mogelijk om te werkzame stoffen te isoleren en zo een nieuwe goed werkzaam middel te maken.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten