maandag 31 maart 2014

Alternatieven werken ze?

Gedurende de tijd dat de psoriasis bij mij tot uiting is gekomen heb ik natuurlijk ook wel het één en ander geprobeerd op het alternatieve vlak. Maar of het nu daadwerkelijk werkt, heeft gewerkt of wat heeft uitgehaald, dat blijft een vraag. Ik vind het lastig om te bepalen of het zo is.

Psoriasis wordt ontlokt door verschillende factoren en in mijn geval behandel ik het met zalven en lotions. Maar ja komt de verbetering door mijn huid nu wel door het feit dat ik iets niet meer eet of drink, of had ik stiekem toch meer last van stress en was het niet gewoon mijn weerstand, want ja ik ben nog ziek geweest ondertussen. Ik vind het dus altijd lastig om te bepalen. De dingen die ik heb geprobeerd liggen trouwens vooral op het vlak van zeezout en voeding.

Vaak blijft een grote uitbraak ook uit, wat er weer op zou kunnen duiden dat het alternatief wel werkt. Maar het blijft lastig om werkelijk te bepalen waar het door komt. Het belangrijkste is dat je iets doet wat bij je past. Wat kun je echt proberen? Wat vind je de moeite van het proberen waard?

Ik luister altijd als iemand me een tip geeft voor een alternatieve behandeling. Niet dat ik er direct iets mee doe, maar wie weet dat je bij je volgende uitbraak wel de moeite wilt doen om een bepaald iets te proberen. Je zult binnenkort lezen wat ik wel en niet doe om mijn psoriasis onder controle te houden en wat ik al heb gedaan.

zaterdag 29 maart 2014

Behandeling - Werking teerzalf ontrafeld

Het gebruik van teer in zalven, crèmes, lotions en shampoos is een bekend middel tegen psoriasis. Het werkt namelijk ontstekingsremmend en laat de jeuk afnemen. Toch is het onder andere vanwege de geur geen populair middel. Dat het werkt is duidelijk, maar waarom het werkt is altijd onduidelijk geweest. Tot nu, want Ellen van den Bogaard, onderzoeker aan de afdeling dermatologie van het UMC St Radboud heeft de werking ervan in een onderzoek ontrafeld.

Voor de uitvoering van het onderzoek zijn kleine huidjes gekweekt van huidcellen van gezonde mensen en van mensen met eczeem. Door vervolgens met de teerzalf aan de slag te gaan werd duidelijk wat de zalf doet met de huid. Koolteer, de werkzame stof uit koolzalf, blijkt de aanmaak van barrière-eiwitten te versterken. Deze eiwitten zorgen samen met de opperhuid ervoor dat er een moeilijk doordringbare laag ontstaat. Hierdoor worden stoffen van buiten die een ontstekingsreactie oproepen niet doorgelaten. Dit zorgt ervoor dat een beschadigde huid snel geneest. Daarnaast is in dit onderzoek aangetoond dat koolteer een remmende werking heeft op het onstekingsproces.

Met deze ontdekking hoopt de onderzoekster het gebruik van teer te rehabiliteren. Al neemt het de nadelen, zoals bijvoorbeeld de stinkende geur niet weg. Het biedt echter wel weer hoop voor de toekomst, want wellicht is het mogelijk om te werkzame stoffen te isoleren en zo een nieuwe goed werkzaam middel te maken.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation.


dinsdag 25 maart 2014

Psoriasispatiënten online

Het is me al zo vaak opgevallen en ik begrijp het eigenlijk niet. Je hoeft maar een ziekte te noemen en een speurtocht op internet levert je allemaal nuttige adressen op. Noem een ziekte en de lotgenoten zoeken elkaar op, op internet, maar bij psoriasis in Nederland lijkt dat toch anders te zijn.

Blogs over het onderwerp zijn al jaren niet bijgewerkt en op forums is het laatste bericht met een beetje geluk een paar maanden oud. Maar een nergens kun je een levendige online community vinden. Om eerlijk te zijn begrijp ik niet zo goed, waarom dit het geval is.

Heb jij een idee of een tip waar wel een levendige website te vinden is?

zaterdag 22 maart 2014

Erfelijkheid

Als je psoriasis hebt en een kinderwens, dan is één van de vragen die je jezelf stelt of het erfelijk is en zo ja hoe groot de kans is dat je kinderen psoriasis krijgen.

Psoriasis is inderdaad erfelijk. Heb je psoriasis dan is de kans dat je kind het ook krijgt 10 procent. Hebben zowel jij als je partner psoriasis dan praten we opeens over een kans van 50 procent dat je kind het ook krijgt.

Het is niet zo dat je kind direct geboren wordt met psoriasis. Meestal komt het tot  uiting in de puberteit, maar het kan op elke leeftijd aan het licht komen. 

dinsdag 18 maart 2014

Bekend met psoriasis: Kim Kardashian

Deze bekende Amerikaanse heeft in Amerika een real-life soap, Keeping up with the Kardashians. In deze soap kreeg Kim ook de diagnose psoriasis. Ze dacht uitslag te hebben, maar bij de dokter aangekomen, wist deze haar al snel te vertellen dat ze psoriasis had. Voor iemand die in haar levensonderhoud voorziet door voor de camera te staan, was dat natuurlijk niet wat ze wilde horen. Haar arts gaf haar ook het advies om het rustiger aan te doen, omdat stress psoriasis uitlokt. Ze heeft trouwens ook zo haar eigen manieren om haar plekken te camoufleren. Ze gebruikt een speciale make-up spray, waardoor de vlekken minder opvallen.

vrijdag 14 maart 2014

Blog volgen

Je hebt nu ook de mogelijkheid om mijn blog te volgen via www.bloglovin.com. Daar vind je trouwens ook heel veel andere leuke blogs en wordt je op de hoogte gehouden van nieuwe blogs die ik hier plaats. Follow my blog with Bloglovin

dinsdag 11 maart 2014

Een wereldgezondheidsdag voor Psoriasis

Wie dacht dat de Wereldpsoriasisdag op 29 oktober een officiële dag was heeft het mis. Nederlandse dermatologen pleiten nu wel voor een dergelijke dag. De belangrijkste reden is dat er dan meer aandacht en vooral meer geld beschikbaar komt voor onderzoek en behandeling.

Van 19 tot en met 24 mei 2014 wordt in Geneve de 67e editie van World Health Assembly van de Wereld Gezondheidsorganisatie gehouden, waar dit punt aan de orde komt.

Voor meer informatie kun je het hele bericht raadplegen.

vrijdag 7 maart 2014

RIVM waarschuwt voor knabbelvisjes

Heel wat keren heb ik het advies gehoord om met mijn psoriasishuid eens een bezoek te brengen aan de knabbelvisjes. Deze visjes eten dode huidschilfers op, waardoor je huid daarna schoon is van schilfers en zacht aanvoelt.

Nu heeft dermatolog Bing Thio al eens eerder gewaarschuwd voor infectiegevaar bij deze behandeling, maar nu heeft ook het RIVM onderzoek gedaan en zijn zij tot dezelfde conclusie gekomen. Voor gezonde mensen is het risico verwaarloosbaar, maar mensen met gezondheidsklachten of een verminderde weerstand wordt afgeraden om een bad te namen met knabbelvisjes.

Op de website van het RIVM, vind je meer informatie over dit onderwerp.

dinsdag 4 maart 2014

Bekend met psoriasis: Gordon

Het is een filmpje van lang geleden. Op mij maakte het toen wel indruk weet ik nog. Gordon vertelt openhartig in Vinger aan de Pols aan Pia Dijkstra over zijn gezondheid en zijn ziektes.

Mocht je het toen in 2009 gemist hebben, dan bied ik je hier de kans om het nogmaals te bekijken.