zaterdag 24 december 2011

Ontvlammingen - oorzaak

Psoriasis kenmerkt zich door zogenoemde ontvlammingen. Dit zijn perioden, waarin de huidziekte de overhand neemt en de rode plekken en schilfers overal op het lichaam verschijnen. Deze perioden worden afgewisseld door perioden, waarin de huid rustig is. Het wil niet zeggen dat in een rustige periode volledig verdwenen is, maar het lijf zit dan niet helemaal onder.

De huid kan om verschillende redenen ontvlammen, namelijk:
  • Roken
    Roken, hoe weinig ook kan leiden tot een ontvlamming. Buiten het feit dat het zonder de huidziekte psoriasis al niet goed is voor een mens, kan de ziekte erdoor ontvlammen.
  • Infectie
    Wie ziek wordt of bepaalde medicijnen moet gebruiken voor de behandeling van een bepaalde ziekte kan te maken krijgen met een uitbraak.
  • Stress
    Ook stress is een belangrijke veroorzaker van een ontvlamming.
Toch is het niet altijd goed te zeggen, waardoor de psoriasis tot ontvlamming komt. Zo kan het bij de ene patiënt na een ontvlamming jaren rustig blijven, terwijl een ander een paar maanden later alweer last heeft van een ontvlamming.

Wie trouwens op zoek gaat in het alternatieve circuit naar een oplossing voor psoriasis zal daar nog veel meer redenen terugvinden, die kunnen leiden tot een ontvlamming. De redenen die hierboven staan beschreven zijn afkomstig uit de reguliere geneeskunde.

woensdag 21 december 2011

Psoriasis niet besmettelijk

Nog steeds denken veel mensen dat psoriasis besmettelijk is. In ieder geval zijn er genoeg mensen die liever niet het risico nemen om besmet te raken. Het is onwetendheid die deze reactie veroorzaakt, maar het is absoluut niet terecht. De ziekte is namelijk niet besmettelijk.

Psoriasis is niet besmettelijk, maar komt uit de genen. Ons lichaam bestaat uit allemaal kleine cellen. In iedere cel zit zogenaamd genetisch materiaal opgeslagen. Dit materiaal bepaalt de kleur van je ogen, maar ook de kleur van je haar bijvoorbeeld. Ook psoriasis en de snelle celdeling die bij de ziekte hoort ligt hier opgeslagen.

Dat wil dus zeggen dat je psoriasis niet krijgt door iemand aan te raken die psoriasis heeft. Je draagt de ziekte bij je in je genen of niet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat buitenstaanders vaak toch op zichtbare psoriasisplekken reageren, alsof deze besmettelijk zijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door het feit dat ze niet weten dat het hier om psoriasis gaat of ze weten niet dat psoriasis niet besmettelijk is.

zondag 18 december 2011

Huidverzorging - wassen

Buiten wat de dermatoloog voorschrijft voor psoriasis is het daarnaast van belang om je huid goed te verzorgen. Wie psoriasis heeft, heeft last van een droge, gedehydrateerde huid en die huid kan wel wat extra verzorging gebruiken.

Leer jezelf aan om je na iedere douche of wasbeurt in te smeren. Doe dit met een huidolie of bodycrème. Deze trekken snel in de huid en zijn goed vet. Bodylotion is minder geschikt, omdat het niet vet genoeg is.

Was je zonder zeep. Dat wil niet zeggen dat je zonder sop onder de douche gaat staan, maar dat je een product gebruikt zonder zeep. Kijk in het schap bij de drogist en je zult zeker een geschikt product vinden. Douchen met doucheolie is ook een goed idee.

Of je nu juist veel of juist weinig onder de douche of in bad moet gaan zijn de meningen verdeeld. De een zegt dat het goed is om lang in bad te gaan, omdat het de schilfers eraf weekt. De ander vindt iedere aanraking met water geen goed idee, omdat het de huid juist verder uitdroogt. Kijk naar je eigen huid om te zien wat het beste voor je is. Zit je onder de schilfers dan is het afweken ervan misschien juist een goed idee om het daarna makkelijker en beter te kunnen behandelen. Is je huid rustig dan is het waarschijnlijk een minder goed idee om je huid op de proef te stellen.

woensdag 14 december 2011

Mijn diagnose

Psoriasis, ik had er weleens over gehoord toen ik in 2005 de diagnose kreeg. Op de middelbare school zat ik bij sommige lessen naast een meisje dat last had van de ziekte. Maar wat dat precies inhield? Ik had geen idee.

Ik kreeg schilfers op mijn hoofd en dacht in eerste instantie dat ik last had van roos. Naar de winkel dan maar om een anti-roosshampoo te halen, maar dat verhielp het probleem niet. Ook had ik een klein plekje in mijn wenkbrauw. Toen ik bij mijn huisarts kwam vertelde hij me dat hij dacht aan eczeem en schreef een shampoo voor. Het plekje in mijn wenkbrauw was voor hem reden om er toch nog bij te zeggen dat het ook psoriasis kon zijn. Hij sprak nog uit dat hij hoopte dat dat niet het geval was, omdat het een vervelende ziekte is.

Aan de slag dan maar met de shampoo . Wat overigens niet hielp. De ziekte werd alleen maar erger. Langzaam maar zeker zaten de druppels over mijn hele lijf en het aantal leek alleen maar toe te nemen.

Terug naar de huisarts, die me doorverwees naar de dermatoloog. Psoriasis was zijn conclusie en dat was volgens hem geen pretje. Ik weet nog dat ik de praktijk uitliep en dacht een beetje schilfers, dat overleef ik wel, zo erg is het toch niet. Maar wat had ik het mis....

zondag 11 december 2011

Niet te genezen, wel te behandelen

Zoals gezegd is psoriasis een auto-immuunziekte. Er zijn verschillende auto-immuunziekten en voor allemaal geldt dat zij niet te genezen zijn. Met andere woorden er is geen medicijn, dat je voorgoed van je klachten afhelpt. Het blijft altijd tobben, omdat de psoriasis nooit verdwijnt.

Er kunnen zich perioden voordoen, waarin het lijkt alsof de psoriasis is verdwenen. Toch ligt de ziekte altijd op de loer en kan binnen no-time weer de overhand krijgen. Op internet doen zich prachtige verhalen voor van mensen die zeggen dat zij genezen zijn van de ziekte. Dit klinkt uiteraard te mooi om waar te zijn en dat is het ook.

Ik sluit niet uit dat er patiënten zijn, die bij zichzelf een manier hebben gevonden om ervoor te zorgen dat de ziekte langer wegblijft. Deze mensen zijn niet genezen. Als patiënt zul je altijd moeite moeten doen om de ziekte beheersbaar te houden. Voor veel mensen bevindt zich het antwoord in de reguliere geneeskunde, terwijl anderen hun heil zoeken in het alternatieve circuit.

Belangrijk om te onthouden in ieder geval is dat de ziekte niet te genezen is, maar wel te behandelen.

woensdag 7 december 2011

Soorten psoriasis

Psoriasis kent een aantal verschillende vormen. Waar op het lichaam de psoriasis zit en hoe deze zich manifesteert bepaald met welke vorm je te maken hebt.

Psoriasis vulgaris (plaque)
Dit is de meest bekende vorm van psoriasis en deze komt ook het meeste voor. Het zijn vaak grotere plekken, die vooral op de knieën en de ellebogen voorkomen. Ook op andere lichaamsdelen kan deze vorm van psoriasis voorkomen. De plekken zijn duidelijk afgebakend, wat wil zeggen dat ze duidelijk ergens ophouden met een duidelijke rand.

Psoriasis guttata
Deze vorm kenmerkt zich door kleine plekjes over het hele lijf. Het ziet eruit alsof er allemaal kleine druppels op het lichaam zitten. Anders dan bij psoriasis vulgaris gaat het hier niet om grote plekken. Deze vorm komt vooral voor op de romp, maar kan zich ook op andere lichaamsdelen manifesteren.

Psoriasis inversa
Deze vorm van psoriasis komt voor in de huidplooien. Voorbeelden zijn de bilnaad, het gebied rond de navel, de ellebogen en de knieën.

Psoriasis unguum
Psoriasis unguum wordt ook wel nagelpsoriasis genoemd en kan voorkomen op zowel de teennagels als de de vingernagels. In de nagel zitten putjes en er zit een gele/bruine verkleuring op.

Psoriasis arthropatica
Soms wordt er gesproken over psoriasis die naar binnen toe slaat. Hiermee wordt deze vorm van psoriasis bedoelt die leidt tot instomen en daarmee pijnlijke gewrichten.

Psoriasis Capitis
Eigenlijk valt deze vorm van psoriasis onder de psoriasis, maar wordt vaak apart genoemd. Het gaat hier om psoriasis op de behaarde hoofdhuid. 

Naast deze vormen zijn er nog twee vormen, die zeldzamer zijn.

Psoriasis pustulosa
Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich door kleine blaasjes die gevuld zijn met etter. Vooral op de handen en de voeten komt deze vorm voor.

Erythrodermische psoriasis
Dit is een zeldzame vorm van psoriasis, waarbij er een acute aanval van psoriasis optreedt. De ziekte bevindt zich bij deze vorm over het hele lichaam.

woensdag 30 november 2011

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto-immuunziekte. In een normaal gezond lichaam richt het immuunsysteem zich op ziekteverwerkers, die ons lichaam proberen binnen te dringen. Een sterk immuunsysteem is daarom belangrijk om niet ziek te worden. Normaal gesproken richt het immuunsysteem zich dus op cellen en stoffen die niet in het lichaam thuis horen. Bij iemand met een auto-immuunziekte valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan. Bij psoriasis is het de huid die aangevallen wordt en dat resulteert in rode plekken met witte schilfers op het lichaam.

Op de plaatsen waar de huid wordt aangevallen begint de huid in rap tempo nieuwe huidcellen aan te maken. Duurt het normaal gesproken 28 dagen voor de huid zich vernieuwd, bij een psoriasispatiënt duurt dit 4 of 5 dagen. Deze nieuwe cellen krijgen overigens niet de kans om uit te groeien tot een volledige huidcel. Voor het zover is staat de volgende huidcel alweer voor de deur om de vorige te vervangen.

Iemand die een normale huid heeft, merkt niet veel van de vernieuwing van de huid, maar als het zo snel gaat als bij een psoriasipatiënt is dat een iets ander verhaal. Dan volgen de cellen elkaar in zo'n rap tempo op dat de huid begint te schilferen. Op de plekken waar de aanmaak van nieuwe huidcellen zo snel gaat, ontstaan rode plekken. Dit zijn kleine ontstekingen, die pijnlijk kunnen zijn, maar in de meeste gevallen alleen jeuken.

dinsdag 29 november 2011

Reden blog

Op de Amsterdamse editie van Tedx in 2011 was Joris Luyendijk één van de sprekers. Hij sprak over zijn zoektocht naar informatie over de financiële wereld. Zijn zoektocht op het internet leidde eigenlijk alleen maar tot meer vragen. Daarop besloot hij om het zelf anders te doen. Een jaar lang schreef hij columns over dit onderwerp en alle informatie, zoals de interviews en dergelijke, plaatste hij ook op zijn blog. Als bezoeker krijg je dan een compleet beeld over het onderwerp.
Zelf wilde ik al langer iets doen met mijn psoriasis. Na deze talk had ik het antwoord: een blog beginnen met informatie over psoriasis. Op zich is er heel veel informatie beschikbaar over psoriasis, maar het is verspreid over heel veel verschillende websites en boeken. Met dit blog hoop ik je in ieder geval verder te helpen in je zoektocht naar informatie.